Agenda

Raadsagenda

Het agendaoverzicht van commissievergaderingen en raadsvergaderingen in de gemeente Rotterdam waaraan NIDA wekelijks/maandelijks deelneemt, is te volgen via het Raadsinformatiesysteem van de gemeente. Hier zijn ook de agendapunten en stukken te lezen. De vergaderingen staan open voor publiek en zijn ook online live te volgen via: http://rotterdam.raadsinformatie.nl/.

Demonstratie tegen wapenbeurs Ahoy – Wapenhandel gaat over lijken; geen wapenbeurs in Ahoy!
20 november 2014, 09:00 – 14:00
Ochtendlocatie: Ahoy Rotterdam, Zuiderparkweg 10, 3084 BA Rotterdam.
Middaglocatie: Stationsplein Rotterdam Centraal Station. Stationsplein 1, 3013 AJ Rotterdam.

Programma:
9.00 – 11.30 uur: Op het Ahoy terrein staat een trailer met videoscherm waarop een videoclip te zien is die speciaal voor deze manifestatie is gemaakt;
12.00 – 14.00 uur: Trailer, film en sprekers staan op het plein voor CS.

Onder de sprekers die gedurende de dag het woord zullen voeren zijn Wendela de Vries (Stop Wapenhandel), Leo de Kleijn (SP), Wim Lankamp (NPK) en Nourdin el Ouali (NIDA).

Donderdagochtend 20 november opent minister van defensie Hennis de internationale wapenbeurs in Ahoy. Op deze beurs georganiseerd door NIDV, de lobbyclub van de wapenindustrie, staan naast grote internationale wapenproducenten, ook bedrijven als Elbit, de Israëlische wapenfabrikant die nauw samenwerkt met Nederlandse bedrijven en overheid.
Om 9:15 uur bij de VIP-ingang van Ahoy zullen vertegenwoordigers van de protesterende organisaties een petitie aanbieden aan minister Hennis. Deze petitie verzoekt de minister met klem de militaire samenwerking met Israël onmiddellijk te beëindigen en de contracten met bedrijven als Elbit op te zeggen. Sprekers en een film zullen de overhandiging begeleiden. In de middag tussen 12.00 en 14.00 uur verplaatst de manifestatie zich naar het plein voor Rotterdam CS.

010-debat: Het Grote Zwarte Pieten Debat
5 november 2014, 19:30 – 23:00
@ Nationale-Nederlanden DE Café, Stationsplein 25, 3013 AJ Rotterdam

Het Sinterklaasfeest is razendsnel zijn onschuld kwijt geraakt. Zwarte Piet ligt onder vuur en zelfs de Raad van State velt binnenkort het finale oordeel over zijn uiterlijk. Voor- en tegenstanders staan lijnrecht tegenover elkaar: mag er niet getornd worden aan de traditie of wordt het tijd dat Piet van kleur verschiet?

Onder leiding van Ernest van der Kwast buigen o.a. Nourdin el Ouali (NIDA), Antoinette Laan (VVD), Anouschka Biekman (betrokken Rotterdamse), Nico Kemp (vervangend voorzitter stichting Evenement) en Alex van Stipriaan (historicus, EUR) zich over de Zwarte Pietendiscussie.

Het 010 Debat wordt georganiseerd door LOKAAL en de redactie van het AD Rotterdams Dagblad en gefaciliteerd door het Nationale-Nederlanden DE Café.

Lees hier het nieuwsbericht dat naar aanleiding van dit debat is verschenen in de AD Rotterdams Dagblad.

Rotterdam Krap bij Kas
1 november 2014, 14:00
@ Centrale Bibliotheek Rotterdam. Hoogstraat 110, 3011 PV Rotterdam

Op zaterdag 1 november vindt in de Centrale Bibliotheek het tweede debat van de driedelige debatreeks ‘Krap bij kas’ plaats. Deze debatreeks wordt georganiseerd n.a.v. het boek Kapitaal in de 21e eeuw van econoom Thomas Piketty dat eind deze maand in het Nederlands zal verschijnen. In dit boek legt Piketty de toenemende economische ongelijkheid bloot en waarschuwt hij voor de gevolgen hiervan. Tijdens dit tweede debat zullen wij kijken naar de verschillen in de armoede tussen de verschillende wijken. Is het eigenlijk wel mogelijk om hier goed beleid voor te schrijven?

Onder leiding van Thijs Barendse gaan Gwen van Eijk (criminoloog en stadssocioloog), Aydin Peksert (Gemeenteraadslid NIDA), Sandra Phlippen (Econoom en hoofdredactrice ESB) en Barend Rombout (Hoofd Bureau Frontlijn) met elkaar in debat over dit onderwerp.

Het Grote Racisme Debat
23 oktober 2014, 18:30 – 22:00
@ Erasmus Universiteit Rotterdam, Aula. Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam

Ons land kampt met een historisch groot probleem. Een probleem dat verdeling zaait, mensen uitsluit en onderdrukt. Een probleem waar vrijwel alle gevestigde politieke partijen ofwel opportunistisch en hypocriet gebruik van maken ofwel omheen draaien en voor wegkijken: RACISME!

Van de roep om ‘minder Marokkanen’ tot de groeiende angst voor moslims, van de Zwarte Piet-discussie tot het virulente racisme op social media, van etnisch profileren en buitenproportioneel politiegeweld tot discriminatie op de arbeidsmarkt, van het Polenmeldpunt tot aan de Rotterdamwet; het huidige klimaat in Nederland is er een waar diversiteit vooral wordt geproblematiseerd in plaats van dat het gezien wordt als een verrijking.

Rotterdam Talks en Denken over links organiseren daarom, op uitnodiging van de raadsfracties van NIDA Rotterdam en de SP Rotterdam en in samenwerking met SV Avicenna en Wij Blijven Hier!, HET GROTE RACISME DEBAT om dit probleem te bespreken, te begrijpen en samen tot oplossingen te komen. Experts en wetenschappers zullen hun licht werpen op het onderwerp om o.a te evalueren hoe groot het probleem van racisme in Nederland nu eigenlijk is, wat voor soort manifestaties van het probleem er zijn en waar het vandaan komt. Samen met politici en activisten zal er besproken worden wat er aan gedaan zou kunnen en moeten worden.

Dit allemaal in dialoog met het publiek. Lees hier het verslag terug van het Grote Racisme Debat.

Meer dan 10.000 slaan een (Erasmus)brug naar mensenrechten in Gaza
27 juli 2014, 13:30
@ Schouwburgplein, Rotterdam

Programma:
Om 13:30 begint de demonstratie op het Schouwburgplein. Na een klein uur van korte speeches van diverse sprekers, vertrekken we via de Westersingel richting de Erasmusbrug. Op de Erasmusbrug zullen wij letterlijk en figuurlijk samen een brug slaan naar mensenrechten in Gaza. Via de Willemsbrug zullen wij vervolgens de demonstratie afsluiten aan de Boompjeskade. Hier, bij de vlaggenparade, voor het oog van de wereld, zullen wij de nog ontbrekende Palestijnse vlag halfstok hangen om stil te staan bij de slachtoffers, om vervolgens de Palestijnse vlag in volle hoogte te hijsen!

Lees hier het verslag terug over de Gaza demonstratie.

Bijeenkomst ‘Ramadan en laaggeletterdheid – Zorg op maat bij diabetespatienten’
1 juli 2014, 17:30 uur
@ Moskee Es Selaam, vredesplein 7, Rotterdam

Religie: wat zegt de Koran over ziekte en gezondheid met betrekking tot vasten? Voeding: wat zijn de psychische en fysieke effecten van langdurig vasten? Medicatie: medicijngebruik van risicogroepen aanpassen aan het eetpatroon. Laaggeletterdheid: het herkennen hiervan en leren omgaan met de gezondheidsvaardigheden bij deze doelgroep.

Let op: Deze bijeenkomst is bestemd voor praktijkondersteuners en doktersassistentes en de inhoud is specifiek voor deze doelgroep bestemd en inhoudelijk goedgekeurd. Het is dan ook niet toegestaan dat anderen dan praktijkondersteuners en doktersassistentes aan deze bijeenkomst deelnemen.
Inschrijven kan via:
hedy.suurland@astrazeneca.com

Piketty-debat
24 juni 2014 – 20:00 uur
@ Arminius, Museumpark 3, Rotterdam

De econoom Thomas Piketty wist dit jaar met het boek ‘CAPITAL in the Twenty-First Century’ (2014) wereldwijd voor discussie te zorgen. Piketty stelt dat het hedendaagse kapitalisme zal uitlopen op een steeds grotere kloof tussen arm en rijk met allerlei negatieve gevolgen van dien. Om dit tegen te gaan dient de overheid vermogen meer te belasten en arbeid minder, aldus Piketty.

Ook Rotterdam ontkomt niet aan de discussie die de econoom heeft opgewekt. Wat betekent het verhaal van Pikkety voor de politieke verhoudingen tussen links en rechts in Rotterdam? Economen en politici, waaronder Nourdin El Ouali (NIDA), gaan hierover dinsdagavond 24 juni om 20:00 uur met elkaar in discussie bij DRAAD, de politieke talkshow van Rotterdam.

Links: www.draad010.nl en http://www.arminius.nu/entry/592/draad-voorverkiezing-stadsinitiatief&source=agenda