Veelgestelde vragen

Wanneer is NIDA opgericht?
Waarom is NIDA opgericht?
Hoeveel zetels heeft NIDA in de gemeenteraad?
Wie zit er namens NIDA in de gemeenteraad?
Wat zijn de standpunten van NIDA?
NIDA heeft twee zetels behaald bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Heeft NIDA het nu voor het zeggen?
Wat voor invloed heeft NIDA in Rotterdam?
Hoe ver is NIDA met het realiseren van de 25 ideeën?
Wat doet NIDA in de gebiedscommissies?Wanneer is NIDA opgericht?
NIDA Rotterdam is opgericht in het voorjaar van 2013 in aanloop naar de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014.

Waarom is NIDA opgericht?
We hebben de kwaliteiten, energie en visie om onze stad een politiek alternatief te bieden: balans tussen mens en natuur, waardering en ruimte voor geloof, een kwalitatieve duurzame economie, talent ontwikkeling en een balans tussen gemeenschappelijkheid en diversiteit. We kennen de gevestigde partijen van binnen en buiten. De ruimte voor dit geluid bij deze partijen is beperkt. Zo delen gevestigde partijen de samenleving op in autochtonen en allochtonen en wordt geloof gezien als iets van vroeger. Een nieuwe politiek partij is nodig om de boel in beweging te krijgen.

Hoeveel zetels heeft NIDA in de gemeenteraad?
NIDA heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 twee zetels behaald in de gemeenteraad en zes zetels in de gebiedscommissies (deelgemeenten).

Wie zit er namens NIDA in de gemeenteraad?
Namens NIDA zitten Nourdin el Ouali, Aydin Peksert. Meer informatie over de raadsleden vind je hier.

Wat zijn de standpunten van NIDA?
De visie van NIDA is gebaseerd op vijf pijlers die fungeren als maatschappelijk fundament van waaruit we samen de ecologische, religieuze, economische, culturele en sociale uitdagingen waar onze stad voor staat, aan kunnen en zullen gaan. Deze vijf pijlers of speerpunten zijn leven, geloof, welvaart, talent en familie in onze stad. Voor elk van de vijf pijlers van onze visie , ons maatschappelijk fundament, stellen we om te beginnen vijf concrete ideeën voor, als eerste stapjes op weg naar een mooier Rotterdam. Deze 25 ideeën vormen de standpunten van NIDA Rotterdam.

NIDA heeft twee zetels behaald bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Heeft NIDA het nu voor het zeggen?
NIDA heeft twee van de 45 zetels in de gemeenteraad. Dus NIDA heeft het mede voor het zeggen. In de gemeenteraad beslist uiteindelijk de meerderheid. Op dit moment vormen Leefbaar Rotterdam (14 zetels), D66 (zes zetels) en CDA (drie zetels) samen de meerderheid. Als coalitie bepalen zij op grote lijnen het beleid. De coalitieplannen voor de stad lees je hier. De reactie van NIDA hierop lees je hier.

Wat voor invloed heeft NIDA in Rotterdam?
NIDA vertolkt zo luid en duidelijk mogelijk het geluid van haar achterban in de raad. Daarbij steunt NIDA namens haar achterban al het positieve en ageert tegen het negatieve met dat wat beter is. NIDA doet hiervoor allerlei voorstellen voor een mooier Rotterdam en werkt hierbij met iedereen samen voor de nodige meerderheid in de raad. Met ons eigen geluid en onze eigen stijl legt NIDA een nieuw politiek gewicht in de schaal waar andere partijen niet omheen kunnen. Op die manier beïnvloedt NIDA ook de standpunten van andere partijen en het politieke debat als geheel.

Hoe ver is NIDA met het realiseren van de 25 ideeën?
NIDA heeft binnen het eerste half jaar in de gemeenteraad drie ideeën weten te realiseren, namelijk: de babyboom ter gelegenheid van pasgeboren baby’s, de Rotterdamse vlag die de skyline van onze stad siert en de geschiedenisles in het perspectief van Rotterdammers om meer besef te creëren van de eigen Rotterdamse identiteit.

Wat doet NIDA in de gebiedscommissies?
NIDA heeft in totaal zes zetels behaald in de gebiedscommissies en is actief in Charlois, Delfshaven, Feijenoord en Noord. De gebiedscommissieleden zijn de oren en ogen van een gebied voor NIDA. Mede op basis van wat zij zien en ervaren, adviseren zij het bestuur in het opstellen van een gebiedsplan. Een gebiedsplan is een bundeling van ideeën dat samen met bewoners, ondernemers en andere partners in de wijken is opgesteld en het verbeteren van de wijk als doel heeft. De commissieleden van NIDA hebben als taak de bewoners te betrekken bij het opstellen van dit gebiedsplan en zien daarnaast ook toe op de uitvoering ervan.